O ceny v súťaži Módna línia mladých sa uchádza 402 modelov

16.04.2010 Prešov

Prešov 16. apríla (TASR) – Prehliadkou modelov v kategórii voľnej tvorby sa dnes predpoludním v Parku kultúry a oddychu v Prešove začala súťaž stredoškolákov Módna línia mladých
Tú už po piaty raz organizuje Stredná odborná škola podnikania (SOŠ) na Masarykovej ulici v Prešove s finančnou podporou Ministerstva školstva SR.
Riaditeľ SOŠ Stanislav Kuchta pre TASR uviedol, že v tomto roku sa do súťaže prihlásilo 17 stredných škôl zo Slovenska a dve z Českej republiky.
\"Dnes môžeme konštatovať, že je to jediná súťaž v módnej tvorbe na Slovensku pre žiakov stredných škôl. Základnou myšlienkou je ponúknuť žiakom možnosť konfrontovať svoje nápady a svoju kreativitu práve na tomto podujatí. V priebehu dňa bude 127 vystúpení a predvedených 402 modelov, \" povedal Kuchta.
Súťaž prebieha v ôsmich kategóriách. Okrem spomínanej voľnej tvorby, stredoškoláci súťažia v kategóriách scénická a historická tvorba, bielizeň a plavky, zvrchníky, športové odevy a módne doplnky. Popoludní predstavia na móle vychádzkové a spoločenské odevy.
Predvádzané modely hodnotí osemčlenná porota, v ktorej je zástupca Ministerstva školstva SR, módni návrhári, pedagógovia i médiá. Tá posudzuje kreativitu, samotné prevedenie návrhu i jeho prezentáciu. Podmienkou je, aby modely predvádzali len žiaci školy, ktorá sa do súťaže zapojila.
\"V žiadnom prípade nemôžu práce predvádzať profesionáli. Škola musí model navrhnúť, ušiť, predviesť, naučiť sa choreografiu, ktorú predstaví publiku i porote, \" spresnil Kuchta.
Mladých návrhárov v porote zastupuje Prešovčanka Linda Pločicová, ktorá už v priebehu prvej kategórie povedala, že sa tu zišla silná konkurencia.
\"Zaujali ma viaceré kolekcie, myslím, že bude ťažké vyberať víťaza, ale ešte sme nevideli všetko. Zaujímavé boli aj práce študentov, ktorí sa rozhodli pri tvorbe využiť netradičné materiály ako papier alebo igelit. Jeden model bol napríklad vyhotovený len z obalov na kávu, \" povedala Pločicová.
Porota po módnej prehliadke určí poradie súťažiacich na prvých troch miestach v každej kategórii, ktorí budú odmenení cenami. Okrem toho udelí mimoriadne ocenenie Mladý dizajnér roka a Cenu Módnej línie mladých.
 

Vyberte región